Δημήτρης Μυταράς: Σκηνές από ένα Φανταστικό Θέατρο

Dimitris Mytaras: Scenes from a Fantastic Theatre

15 Mar - 08 Apr 2023


Η Γκαλερί ΕΙΡΜΟΣ (Καρόλου Ντηλ & Λεωφ. Νίκης 17) παρουσιάζει την έκθεση “Δημήτρης Μυταράς: Σκηνές από ένα Φανταστικό Θέατρο”.

Διασχίζοντας ένα θολό εικαστικό τοπίο μέσα στον ορυμαγδό των γεγονότων και των τάσεων στην ταραγμένη δεκαετία του ’60 ο Δημήτρης Μυταράς ανακαλύπτει την τέχνη ντοκουμέντο και τον φωτογραφικό ρεαλισμό, όπως ο ίδιος τον ονομάζει. Αυτή η πορεία όμως ολοκληρώνει το δρόμο της γρήγορα για να δώσει μορφή στο βαθιά πρωτογενές υλικό του, που μένει να εκφραστεί με την ατιθάσευτη ορμή ενός άγριου ποταμού για τέσσερις δεκαετίες. Με βασικό εργαλείο την αιχμηρή, επιθετική γραμμή και μια συναισθησιακή χρήση των χρωμάτων ο Δημήτρης Μυταράς βάζει το μαχαίρι στο κόκαλο και φτάνει στην ουσία των πραγμάτων, επανεφευρίσκοντας τους κανόνες του πορτραίτου, αναδιατάσσοντας καθ’όδον τις λειτουργίες της μορφής. Ένας υπερβατικός ρεαλιστής γεννιέται και μας ανοίγει την πόρτα σε έναν νέο εξπρεσιονισμό.

·


Η έκθεση αναπτύσσεται σε 2 άξονες - έργα του καλλιτέχνη σε χαρτί και χαρακτικά. Ακολουθώντας τον πρώτο συναντούμε μια σειρά έγχρωμων σχεδίων σε μεγάλο σχήμα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά καθώς και έργα της περιόδου 1980-1998, μεταξύ των οποίων η Χορεύτρια (1988) και ένα κομμάτι από την Λειτουργία του Ορφέα (1994). Βαδίζοντας πάνω στον δεύτερο ανακαλύπτουμε - σπάνια χαρακτικά, όπως οι μοναδικές χαλκογραφίες που έγιναν σε συνεργασία με την Γκαλερί ΕΙΡΜΟΣ στο τέλος της δεκαετίας του ’90, την μόνη γνωστή ξυλογραφία (︎︎︎click for more) του Δημήτρη Μυταρά καθώς και μια ενότητα από λιθογραφίες και μεταξοτυπίες που έχουν εξαντληθεί προ πολλού.




English description coming soon.

︎ ενδιαφέρομαι για κάποιο έργο | inquire about available pieces


·


αναδιατάξτε τις εικονές ελεύθερα για νέες αφηγηματικές ροές
feel free to play around and rearrange the images for new narratives (click & drag︎)












*focus

Η ξυλογραφία ‘Σύνθεση Ιωνικού Ρυθμού’ είναι η μοναδική γνωστή ξυλογραφία του Δημήτρη Μυταρά. Εντυπωσιάζει το μέγεθος και η πολυπλοκότητα του θέματος που συντελούν σε ένα περίπλοκο και τεχνικά δύσκολο τύπωμα. Το αποτέλεσμα δικαιώνει τον καλλιτέχνη και φανερώνει έναν ώριμο προβληματισμό πάνω στην ίδια την μέθοδο και το υλικό, καθώς και στο τρόπο με τον οποίο ενσωματώνει τις ατέλειες της μήτρας και διαχειρίζεται τις παύσεις του κενού χώρου. Έντονα φορτισμένο πολιτικά το έργο τυπώνεται το 1970 μεσούσης της σκοτεινής εποχής της δικτατορίας. Το συγκεντρωμένο πλήθος μοιάζει να κοχλάζει, η ιστορικότητα βρίσκεται παγωμένη στο περιβάλλον και μια κόκκινη μοτοσυκλέτα - “Μου έδινε πάντα την εντύπωση ενός άγριου ζώου, όπως στέκεται κοκκινόμαυρη, με μεταλλικές λάμψεις, ανάμεσα στα γκρίζα σπίτια” - προεδρεύει στην σύνθεση.

Σύνθεση Ιωνικού Ρυθμού, ξυλογραφία, 79,5x48,5cm



current project(s): 1. double image [Yannis Moralis · Nikos Hadjikyriakos-Ghikas] 
previous project(s): 3. flash bloom 2. Nikos Stefanou 1. Dimitris Mytaras

artists (works by) · artists’ books · prints and multiples  
archive · books and posters